- Nieswoiste choroby zapalne jelit (Choroba Leśniowskiego-Crohna, Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego) – ogólna charakterystyka
- Etiopatogeneza
- Zachorowalność
- Przebieg NCZJ
- Zmiany anatomiczne
- Klasyfikacja chorób
- Objawy chorób
- Różnicowanie NCZJ z innymi jednostkami chorobowymi
- Porównanie choroby Leśniowskiego-Crohna z WZJG
- Leczenie stosowane w NCZJ
- Farmakoterapia
- Dietoterapia (żywienie w okresie remisji i fazie aktywnej choroby, EN i PN, diety alternatywne, substancje wspomagające leczenie NCZJ)
- Leczenie operacyjne
- Niedobory żywieniowe u pacjentów z NCZJ
- Powikłania NCZJ (ze strony przewodu pokarmowego oraz pozajelitowe)
- Częste problemy występujące u pacjentów z NCZJ
- Program Modulife – nowe spojrzenie na indukcję remisji w chorobie Leśniowskiego-Crohna
- Czynniki żywieniowe predysponujące do rozwoju choroby
- Schemat żywienia w programie ModuLife: opis poszczególnych faz (I, II, III) z przedstawieniem produktów obowiązkowych, dozwolonych i zabronionych
- Modulen – Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w chorobie Leśniowskiego-Crohna (opis, skład, dawkowanie)
- Przedstawienie przykładowych jadłospisów w poszczególnych fazach programu
- Case-study
Prowadzący szkolenie: mgr Joanna Walasek |