Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit (NCZJ) z uwzględnieniem programu Modulife jako metody leczenia żywieniowego w chorobie Leśniowskiego-Crohna ONLINE

AGENDA
I. Nieswoiste choroby zapalne jelit (Choroba Leśniowskiego-Crohna, Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego) – ogólna charakterystyka

  • Etiopatogeneza
  • Zachorowalność

II. Przebieg NCZJ

  • Zmiany anatomiczne
  • Klasyfikacja chorób
  • Objawy chorób
  • Różnicowanie NCZJ z innymi jednostkami chorobowymi
  • Porównanie choroby Leśniowskiego-Crohna z WZJG

III. Leczenie stosowane w NCZJ

  • Farmakoterapia
  • Dietoterapia (żywienie w okresie remisji i fazie aktywnej choroby, EN i PN, diety alternatywne, substancje wspomagające leczenie NCZJ)
  • Leczenie operacyjne

IV. Niedobory żywieniowe u pacjentów z NCZJ

V. Powikłania NCZJ (ze strony przewodu pokarmowego oraz pozajelitowe)

VI. Częste problemy występujące u pacjentów z NCZJ

VII. Program Modulife – nowe spojrzenie na indukcję remisji w chorobie Leśniowskiego-Crohna

  • Czynniki żywieniowe predysponujące do rozwoju choroby
  • Schemat żywienia w programie ModuLife: opis poszczególnych faz (I, II, III) z przedstawieniem produktów obowiązkowych, dozwolonych i zabronionych
  • Modulen – Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w chorobie Leśniowskiego-Crohna (opis, skład, dawkowanie)
  • Przedstawienie przykładowych jadłospisów w poszczególnych fazach programu

VIII. Case-study

Prowadzący szkolenie: mgr Joanna Walasek

INFORMACJE O SZKOLENIU
Miejsce: ONLINE
Czas szkolenia:
8 h
Nagranie ze szkolenia, które odbyło się w dn. 13-14.03.2021 r. Czas dostępu do nagrania wynosi 10 dni, istnieje jednak możliwość jego przedłużenia. W razie zaistnienia takiej potrzeby prosimy o kontakt mailowy.
CENNIK SZKOLENIA
Student: 169 zł
Pozostali: 199 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

    Imię

    Nazwisko

    Tytuł lub stopień naukowy

    Status

    Zawód

    Dane kontaktowe:

    Telefon

    E-mail

    Kod rabatowy

    Uwagi

    Dane do faktury (nazwa, adres, NIP)