Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit (NCZJ) z uwzględnieniem programu Modulife jako metody leczenia żywieniowego w chorobie Leśniowskiego-Crohna ONLINE

AGENDA
  1. Nieswoiste choroby zapalne jelit (Choroba Leśniowskiego-Crohna, Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego) – ogólna charakterystyka

    • Etiopatogeneza
    • Zachorowalność
  2. Przebieg NCZJ

    • Zmiany anatomiczne
    • Klasyfikacja chorób
    • Objawy chorób
    • Różnicowanie NCZJ z innymi jednostkami chorobowymi
    • Porównanie choroby Leśniowskiego-Crohna z WZJG
  3. Leczenie stosowane w NCZJ

    • Farmakoterapia
    • Dietoterapia (żywienie w okresie remisji i fazie aktywnej choroby, EN i PN, diety alternatywne, substancje wspomagające leczenie NCZJ)
    • Leczenie operacyjne
  4. Niedobory żywieniowe u pacjentów z NCZJ
  5. Powikłania NCZJ (ze strony przewodu pokarmowego oraz pozajelitowe)
  6. Częste problemy występujące u pacjentów z NCZJ
  7. Program Modulife – nowe spojrzenie na indukcję remisji w chorobie Leśniowskiego-Crohna

    • Czynniki żywieniowe predysponujące do rozwoju choroby
    • Schemat żywienia w programie ModuLife: opis poszczególnych faz (I, II, III) z przedstawieniem produktów obowiązkowych, dozwolonych i zabronionych
    • Modulen – Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w chorobie Leśniowskiego-Crohna (opis, skład, dawkowanie)
    • Przedstawienie przykładowych jadłospisów w poszczególnych fazach programu
  8. Case-study

Prowadzący szkolenie: mgr Joanna Walasek

INFORMACJE O SZKOLENIU
Data:
28-29.11.2020r.
Miejsce: ONLINE
Czas szkolenia:
28.11. w godz. 12:00-15:00; 29.11. w godz. 10:00-13:00
Webinar w formie nagrania będzie dostępny dla uczestników do odtworzenia również w późniejszym terminie.
CENNIK SZKOLENIA
Student: 149 zł
Pozostali: 179 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

    Imię

    Nazwisko

    Tytuł lub stopień naukowy

    Status

    Zawód

    Dane kontaktowe:

    Telefon

    E-mail

    Kod rabatowy

    Uwagi

    Dane do faktury (nazwa, adres, NIP)