Żywienie w chorobie nowotworowej – Trójmiasto

 


AGENDA
  1. Wstęp

    • Choroby nowotworowe – najważniejsze informacje, epidemiologia, czynniki ryzyka
    • Żywienie w profilaktyce nowotworowej – kompendium i wykorzystanie w praktyce dietetyka
    • Profilaktyka antyrakowa a żywienie w chorobie nowotworowej – czy to to samo?
    • Wytyczne ESPEN i ASPEN
  2. Niedożywienie w chorobie nowotworowej

    • Rozpoznawanie – skale i narzędzia
    • Grupy ryzyka chorych onkologicznych
    • Przyczyny niedożywienia w chorobie nowotworowej
    • Konsekwencje
    • Aspekt psychologiczny
    • Postępowanie żywieniowe
    • Praktyka – studium przypadku
  3. Żywienie okołooperacyjne

    • Wytyczne ESPEN
    • Protokół ERAS
    • Zastosowanie ONSów
    • Szczególne sytuacje kliniczne + studium przypadku
  4. Żywienie w chemioterapii

    • Chemioterapia jako metoda leczenia onkologicznego
    • Wybrane leki przeciwnowotworowe a interakcje z pożywieniem i skutki uboczne
    • Skutki uboczne a postępowanie żywieniowe
    • Ziołolecznictwo i suplementy diety w chemioterapii a zagrożenia dla pacjenta chorego na raka
    • Studium przypadków
  5. Żywienie w radioterapii

    • Radioterapia jako metoda leczenia
    • Naświetlania górnego odcinka przewodu pokarmowego a postępowanie żywieniowe
    • Żywienie w trakcie naświetlań na obszar miednicy i jamy brzusznej
    • Skutki uboczne – zalecenia żywieniowe
    • Studium przypadków

Prowadzący szkolenie: mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak

INFORMACJE O SZKOLENIU
Data:
23.11.2019r.
Adres: Trójmiasto
Czas szkolenia:
6h (w godz. 10:00-16:00)
CENNIK SZKOLENIA
Student: 159 zł
Pozostali: 199 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

    Imię

    Nazwisko

    Tytuł lub stopień naukowy

    Status

    Zawód

    Dane kontaktowe:

    Telefon

    E-mail

    Kod rabatowy

    Uwagi

    Dane do faktury (nazwa, adres, NIP)