Żywienie w chorobie nowotworowej – Katowice

AGENDA |
Dzień I
- Wstęp
- Choroby nowotworowe – najważniejsze informacje, epidemiologia, czynniki ryzyka
- Żywienie w profilaktyce nowotworowej – kompendium i wykorzystanie w praktyce dietetyka
- Profilaktyka antyrakowa a żywienie w chorobie nowotworowej – czy to to samo?
- Wytyczne ESPEN i ASPEN
- Niedożywienie w chorobie nowotworowej
- Rozpoznawanie – skale i narzędzia
- Grupy ryzyka chorych onkologicznych
- Przyczyny niedożywienia w chorobie nowotworowej
- Konsekwencje
- Aspekt psychologiczny
- Postępowanie żywieniowe
- Praktyka – studium przypadku
- Żywienie okołooperacyjne
- Wytyczne ESPEN
- Protokół ERAS
- Zastosowanie ONSów
- Szczególne sytuacje kliniczne + studium przypadku
- Żywienie w chemioterapii
- Chemioterapia jako metoda leczenia onkologicznego
- Wybrane leki przeciwnowotworowe a interakcje z pożywieniem i skutki uboczne
- Skutki uboczne a postępowanie żywieniowe
- Ziołolecznictwo i suplementy diety w chemioterapii a zagrożenia dla pacjenta chorego na raka
- Studium przypadków
- Żywienie w radioterapii
- Radioterapia jako metoda leczenia
- Naświetlania górnego odcinka przewodu pokarmowego a postępowanie żywieniowe
- Żywienie w trakcie naświetlań na obszar miednicy i jamy brzusznej
- Skutki uboczne – zalecenia żywieniowe
- Studium przypadków
Dzień II
- Rak piersi i hormonoterapia
- Hormonoterapia jako metoda leczenia
- Skutki uboczne hormonoterapii
- Fitoestrogeny a hormonoterapia
- Rak piersi – najważniejsze informacje i leczenie
- Zalecenia żywieniowe w raku piersi na różnych etapach leczenia
- Znaczenie kontroli masy ciała
- Studium przypadku
- Żywienie w innych wybranych nowotworach + studium przypadków
- Rak wątroby
- Rak trzustki
- Nowotwory płuc
- Nowotwory narządów rodnych
- Hemotoonkologia
- Doustne suplementy pokarmowe (ONS)
- Zastosowanie w onkologii
- Przegląd dostępnych preparatów
- Aspekt praktyczny
- Studium przypadku
- Alternatywne metody leczenia onkologicznego a EBM
- Czy terapie alternatywne mają uzasadnienie naukowe?
- Ryzyko zdrowotne
- Suplementacja doustna diety u pacjentów onkologicznych
- Omówienie wybranych terapii alternatywnych (m.in. terapie sokowe, wegańskie, ketogenne, megadawki witamin)
Prowadzący szkolenie: mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak
|
INFORMACJE O SZKOLENIU |
Data:
|
16-17.02.2019 r.
|
Adres: |
Katowice, ul. Warszawska 36/1
|
Czas szkolenia:
|
Każde szkolenie trwa 7h (sobota w godz. 10:00-17:00; niedziela w godz. 9:00-16:00)
|
|
CENNIK SZKOLENIA |
Cena pojedynczego szkolenia z cyklu „Żywienie w chorobie nowotworowej” (I lub II dzień)
|
Student: |
189 zł |
Pozostali: |
210 zł |
|
|
Cena za oba szkolenia z cyklu „Żywienie w chorobie nowotworowej” (I i II dzień)
|
Student:
|
320 zł
|
Pozostali:
|
370 zł
|
|
|
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek. |
|
|
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY |
[contact-form-7 404 "Nie znaleziono"]