mgr Katarzyna Pastusiak

Absolwentka kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, gdzie obecnie, w Katedrze i Zakładzie Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej, realizuje prace doktorską dot. markerów insulinooporności u osób szczupłych.

Prelegentka krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych; współautorka publikacji naukowych dotyczących przede wszystkim zagadnień związanych z patofizjologią i dietoterapią otyłości oraz chorób jej towarzyszących. Członkini komitetów organizacyjnych i naukowych ogólnopolskich konferencji branżowych. Zainteresowania Pani Katarzyny obejmują zwłaszcza zespół otyłości metabolicznej u osób z prawidłową masą ciała, zaburzenia endokrynologiczne w otyłości oraz wpływ insulinooporności na płodność.

Doświadczenie zawodowe zdobywała podczas licznych staży krajowych oraz zagranicznych m.in. w Human Appetite Reaserch Unit University of Leeds. Na co dzień pełni funkcję dietetyka klinicznego w Szpitalu Klinicznym im. Przemieniania Pańskiego w Poznaniu oraz Centrum Zdrowia Metabolicznego, gdzie specjalizuje się głównie w leczeniu otyłości powikłanej zaburzeniami metabolicznymi i endokrynologicznymi.

Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się na co dzień ze studentami Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

Pani Katarzyna jest członkiem Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz dietetykiem w Fundacji Insulinooporność- zdrowa dieta i zdrowe życie.