Kompleksowa opieka dietetyczna nad pacjentem poddawanym chirurgii bariatrycznej i metabolicznej ONLINE

AGENDA
  1. Epidemiologia, kryteria rozpoznawania oraz metody leczenia otyłości

  2. Polskie rekomendacje w zakresie chirurgicznego leczenia otyłości, ERAS oraz ERABS. Wskazanie roli i obowiązków dietetyka jako członka zespołu interdyscyplinarnego

  3. Rodzaje zabiegów bariatrycznych

  4. Praktyczne aspekty przygotowania pacjenta do zabiegu
    • Sylwetka pacjenta bariatrycznego
    • Różnice w postępowaniu dietetycznym w okresie długo i krótkoterminowym przed operacją
    • Interpretacja wyników istotnych w przygotowaniu dietetycznym do zabiegu – USG jamy brzusznej, gastroskopia, wyniki biochemiczne krwi, wynik BIA
    • Jak wyznaczyć zapotrzebowanie energetyczne dla pacjenta? Czy liczenie podstawowej i całkowitej przemiany materii będzie efektywne?
    • Kontrowersje wokół procedury liver shrinking. Czy pacjent musi przed operacją spożywać 600 kcal/dobę? Praktyczne wskazówki oparte o EBM dotyczące zmniejszenia objętości wątroby oraz poprawy stanu odżywienia organizmu
  5. Zaświadczenie o braku przeciwwskazań dietetycznych do wykonania operacji bariatrycznej. Co powinno znaleźć się w takim dokumencie? Jakie informacje są istotne dla chirurga prowadzącego?

  6. Mechanizm redukcji masy ciała po operacji bariatrycznej – czy to tylko ograniczenie ilości spożywanych kalorii i ubytek tkanki tłuszczowej?

  7. Etapy rozszerzania diety oraz zmiany tekstury potraw. Praktyczne aspekty komponowania posiłków

  8. Jakich dolegliwości, objawów i zmian w wynikach biochemicznych możemy spodziewać się po operacjach bariatrycznych? Najczęstsze sylwetki pacjentów, postępowanie dietetyczne oraz suplementacyjne

  9. Aspekty dnia codziennego

    • Brak pragnienia i apetytu, wodowstręt vs zwiększony apetyt
    • Dumping syndrome
    • Wypadanie włosów
    • Zaburzenia depresyjne
    • Efekt jojo i operacje rewizyjne
    • Ustępowanie chorób współistniejących
  10. Case-study

Prowadzący szkolenie: mgr Natalia Komorniak

INFORMACJE O SZKOLENIU
Miejsce: ONLINE
Czas szkolenia:
8 h
Nagranie ze szkolenia, które odbyło się w dn. 27-28.03.2021 r. Czas dostępu do nagrania wynosi 10 dni, istnieje jednak możliwość jego przedłużenia. W razie zaistnienia takiej potrzeby prosimy o kontakt mailowy.
CENNIK SZKOLENIA
Student: 169 zł
Pozostali: 199 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

    Imię

    Nazwisko

    Tytuł lub stopień naukowy

    Status

    Zawód

    Dane kontaktowe:

    Telefon

    E-mail

    Kod rabatowy

    Uwagi

    Dane do faktury (nazwa, adres, NIP)