- Epidemiologia, kryteria rozpoznawania oraz metody leczenia otyłości
- Polskie rekomendacje w zakresie chirurgicznego leczenia otyłości, ERAS oraz ERABS. Wskazanie roli i obowiązków dietetyka jako członka zespołu interdyscyplinarnego
- Rodzaje zabiegów bariatrycznych
- Praktyczne aspekty przygotowania pacjenta do zabiegu
- Sylwetka pacjenta bariatrycznego
- Różnice w postępowaniu dietetycznym w okresie długo i krótkoterminowym przed operacją
- Interpretacja wyników istotnych w przygotowaniu dietetycznym do zabiegu – USG jamy brzusznej, gastroskopia, wyniki biochemiczne krwi, wynik BIA
- Jak wyznaczyć zapotrzebowanie energetyczne dla pacjenta? Czy liczenie podstawowej i całkowitej przemiany materii będzie efektywne?
- Kontrowersje wokół procedury liver shrinking. Czy pacjent musi przed operacją spożywać 600 kcal/dobę? Praktyczne wskazówki oparte o EBM dotyczące zmniejszenia objętości wątroby oraz poprawy stanu odżywienia organizmu
- Zaświadczenie o braku przeciwwskazań dietetycznych do wykonania operacji bariatrycznej. Co powinno znaleźć się w takim dokumencie? Jakie informacje są istotne dla chirurga prowadzącego?
- Mechanizm redukcji masy ciała po operacji bariatrycznej – czy to tylko ograniczenie ilości spożywanych kalorii i ubytek tkanki tłuszczowej?
- Etapy rozszerzania diety oraz zmiany tekstury potraw. Praktyczne aspekty komponowania posiłków
- Jakich dolegliwości, objawów i zmian w wynikach biochemicznych możemy spodziewać się po operacjach bariatrycznych? Najczęstsze sylwetki pacjentów, postępowanie dietetyczne oraz suplementacyjne
- Aspekty dnia codziennego
- Brak pragnienia i apetytu, wodowstręt vs zwiększony apetyt
- Dumping syndrome
- Wypadanie włosów
- Zaburzenia depresyjne
- Efekt jojo i operacje rewizyjne
- Ustępowanie chorób współistniejących
- Case-study
Prowadzący szkolenie: mgr Natalia Komorniak |